Vin till stark asiatisk mat

asiatisk matHär slås det hål på fördomen om att det inte går att dricka vin till asiatisk mat, det gäller bara att vara lite petigare med vilka viner man ställer fram till. Rött vin fungerar i vissa fall, men främst är det vita viner och rosé som fungerar bra till kryddig, salt och smakrik asiatisk mat.

Många har fått för sig att asiatisk mat, och främst kryddstark sådan, inte går att dricka något annat än öl till om man ska dricka alkohol. Många tror att vin och asiatisk mat inte alls passar ihop – men där har man fel! Faktum är att det finns viner som passar till alla typer av mat från det asiatiska köket; både kryddstarka och rätter kryddade med koriander.

Behövs att du gör ett noggrannare val om maten är stark

Så visst funkar det att dricka vin till stark mat, det handlar bara om att du behöver välja vin med lite mer omsorg och på http://www.vingruppen.se/Wineagency/ finns det gott om inspiration att hämta för dryck till maten. En sak som kan ligga bakom missförståndet kring att vin inte går att dricka med stark mat är att starka smaker och strävhet i vin inte går ihop. Men det finns ju såklart andra viner än sträva att dricka, det gäller bara att veta vad man ska leta efter. I Mitt Kök Expressen kan man läsa om att just rödvin oftast krockar med kryddstark mat, och att detta beror på att smaken av att något är starkt egentligen är en retning av papillerna på tungan. På samma vis är strävhet inte heller en smak, utan också en retning av papillerna, vilket gör att det krockar. I stället är då torra och halvtorra varianter av vitt vin och rosévin bättre att dricka till kryddstark mat. Men vill man absolut ha rött vin till stark mat så gäller det att välja viner som är lätta och har mycket lite strävhet.

vitt vinDet varierar vilket vin som funkar

För att hitta rätt vin till den asiatiska maten så gäller det också att man försöker kartlägga vilka smaker maten man ska äta har och försöka välja viner som hjälper smakerna, inte krockar eller tar över. Det asiatiska köket är enormt och varierat, vilket gör att smakkombinationerna är oändliga och det vi kan göra här är att ge dig en push i rätt riktning. Till sushi kan det vara gott med lyxigt bubbel, det funkar bra med wasabi, fisk och det lite söta i sushin. När det gäller rätter med sälta, röksmak och mycket kryddor kan det bli svårt, men ett vitt eller rosévin som är blommigt, kryddigt och har lite syra kan då funka, som druvorna gewurztraminer och viognier, skriver Elle.

Koriander kan få vin att smaka tvål

Asiatisk mat innehåller inte sällan koriander, en krydda som hatas och älskas av många. Innehåller maten som du vill servera vin till koriander, gäller det att vara extra noggrann med vinvalet. Det finns flera ingredienser som kan få vin att smaka lustigt, läs mer, och en av de sakerna är koriander. En lösning kan vara att testa ett välkylt krispigt vitt vin, som exempelvis en Sauvignon Blanc.