Thailands regioner

I Thailand är den regionala identiteten viktig, och influenser har genom historien kommit till landet från många olika håll. Det här märks inte minst på matlagningen i landet.

Den etniska gruppen thai, som utgör majoriteten av befolkningen i landet, delar in sig i grupperna Pak Klang, Isan, Lanna och Tai. Därtill kommer en stor grupp kineser: 14 5 av landets befolkning är etniska kineser, och hela 40 % har delvis kinesiskt påbrå. Andra etniska grupper är malajer, mon, khmer och de sex ”bergsfolken” akha, lahu, mien, karen, hmong och lisu.

Det är därför inte förvånande att det är ganska stor skillnad på maten i de olika delarna av Thailand. Framför allt har matlagningen i de fyra thailändska regionerna påverkats av vilka stater regionerna gränsar till: Burma i nordväst, Laos och den kinesiska Yunna-provinsen i norr, Vietnam och Kambodja i öster och Indonesien och Malaysia i söder. Dessutom utvecklades vid hovet i Ayutthaya, som tidigare var huvudstad, en matlagningskonst som kom att få stort inflytande över matlagningen i centrala Thailand. Handelsmän som kom till Ayutthaya tog med sig influenser från sina hemländer, som också införlivades i matlagningen.

Hur yttrar det sig i praktiken?

Influenserna från omvärlden har gjort att det idag är ganska stor skillnad på matlagningen i de olika delarna av landet. Skillnaderna är större än i Sverige. I de södra delarna av landet används mycket kokosmjölk och gurkmeja i matlagningen, medan man i nordöst använder en hel del lime. Inspirationen till en hel del av rätterna i nordöst kommer från närliggande Laos, och precis som där använder man också galanga och citrongräs i matlagningen.

Det land som har påverkat den thailändska matlagningen mest är dock Kina. Teochew, en etnisk grupp från Chaosan i Kina, förde med sig flera rätter och matlagningstekniker till Thailand. Dit hör woken, fritering, olika typer av nudlar, ostronsås och sojabaserade produkter som tofu.