Stark mat förlänger livet

Att kosten vi stoppar i oss påverkar hur vi mår är sedan länge välkänt och nu har forskarna hittat ytterligare en komponent i kosten som gör att vi mår bättre – stark mat har nämligen bevisats att förläng våra liv.

Chili grytaFrukt och grönt har många positiva egenskaper och gör det väl värt att äta upp grönsakerna på tallriken utan att klaga, men även nötter och bär är något att äta lite extra av. Till exempel skriver Expressen om hur 76-åriga Thea fick synen tillbaka genom att äta mycket antocyaniner, vilket är färgämnet som finns i blåbär. Men självklart ska understrykas att inte alla synfel går att reparera genom att äta blåbär utan vissa måste korrigeras med operation, något man kan läsa mer om hos lirema.se. Men med detta sagt ska man lägga på minnet att nya rön inom forskningen ständigt dyker upp och det senaste vi kan läsa om nu är hur kryddstark mat kan vara något att äta lite extra av – man har nämligen hittat att just kryddstark mat kan förlänga livet.

Så lever du längre

Vad forskarna kommit fram till, skriver Sveriges Radio, är att ämnet capsaicin som gör maten stark och får det att brännan i munnen på oss när vi äter kryddstarkt hat god effekt mot högt blodtryck. Så vill man sänka sitt höga blodtryck utan att äta en rad olika mediciner kan man alltså börja experimentera med starkare matlagning. Vad capsaicinet gör är nämligen att vidga blodkärlen och med tiden leder det till att personer med högt blodtryck får sänkt tryck och alltså kan leva längre.

Så fick forskarna sitt resultat

I Dagens Nyheter skriver man om hur forskare i Kina under en sjuårsperiod följde omkring en halv miljon vuxna personer som bland annat rapporterade hur de åt och hur kryddstark maten var och vad i kosten som gav hetta. Av den insamlade datan kunde man sedan visa att:

  1. De som åt kryddstarkt en till två gånger i veckan minskade sin risk att dö i förtid med 10 procent jämfört med personer som åt mer sällan än en gång i veckan.
  2. De som åt kryddstarkt 3-7 gånger i veckan minskade sin risk att dö i förtid med 14 procent jämfört med dem som åt minst av kryddstark mat.
  3. För personer som åt mycket chilirik och kryddstark mat visades också att dödlighet kopplat till specifika sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och lungsjukdomar sänktes och bäst skyddande effekt visades bland dem som åt färsk chili.