Några thailändska rätter

Thailand har 67 miljoner invånare, och ett stort antal olika folkgrupper. Därför finns det ett stort antal maträtter inom det thailändska köket.

Egentligen borde man kanske inte tala om ett thailändskt kök, utan om flera, precis som man gör när det gäller mat från Kina. Visst går det att få rätter som är typiska för nordvästra Thailand även i de centrala delarna av Thailand, men de riktiga specialrätterna är svåra att hitta. Det gäller exempelvis Khao kan chin: ris som blandas med grisblod och ångkokas inslaget i bananblad. Det är heller inte en rätt som särskilt ofta serveras på thairestauranger utomlands. Ytterligare några rätter som inte är så kända utanför Thailand är de följande.

Khao man kai

Denna rätt kommer, som så många andra thailändska rätter, ursprungligen från Kina, och finns i många varianter runt om i Asien. Rätten består av kyckling som kokats i buljong, och serveras med ris som kokats i kycklingbuljong, torkat kycklingblod, gurkskivor, en skål buljong och gul soja. Namnet på rätten betyder ”kyckling med oljigt ris”, vilket syftar på buljongen som kycklingen kokas i. Vanligen äter man denna rätt på förmiddagen, vilket gör att den kan vara svår att köpa efter lunch i många thailändska städer och byar. Däremot går den ofta att hitta som frukosträtt.

Nam ngiao

Shan-folket, som lever i norra Thailand, nordöstra Burma och i Yunnan-provinsen i södra Kina, är upphovsmän till denna rätt. Rätten serveras som en soppa eller gryta, och består av nudlar som ofta jästs, någon form av kött som nöt eller fläsk och tärningar av blod. Rätten får sin speciella smak av tomater, rostad chili, vitlök tua nao, jästa sojabönor. Det sistnämnda är en specialitet för norra Thailand, och ersätts ofta med räkpasta i andra delar av världen.

Kaeng khae

Denna curry får sin speciella smak av pepparväxten Piper sarmentosum, vars thailändska namn är just khae. Andra kryddor som används är mimosa-växten cha-om, koriander och frön från bomullsträdet. Förutom kryddorna är de främsta ingredienserna aubergine, bambuskott, färsk chili och svamp. Rätten kan göras helt vegetarisk, men ofta tillsätts kyckling, groda, nötkött, torkad fisk, eller sniglar.