Maten från det fria landet

Thailändsk mat har blivit mycket populär i Sverige. Till viss del beror detta på att många svenskar kommit i kontakt med thaimat under semesterresor till Thailand, och till viss del beror det på att många svenskar idag har rötter i Thailand. Men det betyder inte att kunskapen bland svenskar i gemen om vad som egentligen kännetecknar thailändsk mat är särskilt stor.

Ett kännetecken för thailändsk mat är att tre till fyra grundsmaker balanseras i varje rätt. Smakerna är salt, sött, syrligt, beskt och kryddstarkt. Detta har gjort det thailändska köket till ett av de mest kända och populära i världen. 2003 gjordes en studie vid Sasin, handelshögskolan i Bangkok. Enligt denna studie var det thailändska köket det fjärde mest kända ”etniska” köket i världen, efter det italienska, det franska och det kinesiska. Enligt samma undersökning var det thailändska köket det sjätte populäraste bland de tillfrågade.

Kanske har undersökningens resultat överdrivits något av patriotiska skäl, och kanske ville de svarande vara snälla mot de som ställde frågorna. Men med tanke på att det idag går att hitta en thailändsk restaurang nästan var man än befinner sig i världen känns resultaten inte otroliga. Det thailändska köket är idag globalt, och det är delvis en viss australiensares förtjänst.

David Thompson, profeten

En av de icke-thailändare som gjort mest för att sprida kunskapen om det thailändska köket i resten av världen är australiensaren David Thompson. Thompson bodde under flera år i Thailand, och när han återvände till sitt hemland i början av 1990-talet öppnade han två thairestauranger i Sydney. Ungefär tio år senare öppnade han en thairestaurang på Halkin Hotel i Belgravia i London, som efter bara sex månader fick sin första stjärna i Guide Michelin. Restaurangen döptes till nahm och fick ett syskon på Metropolitan Hotel i Bangkok. Denna restaurang utsågs 2013 till Asiens tredje bästa restaurang.

Thompson säger att det som av en del västerlänningar kan upplevas som ett sammelsurium av smaker för en thailändare istället handlar om komplexitet. Han gör jämförelsen med ett ackord i musiken.