Från street food till fine dining

Sedan några år tillbaka har Thailändsk mat eller bara thai som man nu säger i folkmun blivit en del av den svenska husmanskosten. Det är rätt vanligt att man idag lagar grön eller röd curry i kokosmjölk hemma på en onsdag eller slår ihop sin egen version av pad thai.

Kryddig matVåra gamla korvkiosker har bytts ut mot thaikiosker och finns inte bara i storstäderna utan är en väldigt vanlig syn även ute på den svenska landsbygden. Där finns en god variation på olika rätter som kommer heta och nywokade ner i våra take away-påsar. Men som med allt annat är det några som även gett thaimaten en lyxig twist, Farang på Tulegatan i Stockholm är något av det trendigaste man kan besöka när man ska någon av Stockholms lyxigare och lite dyrare restauranger. De erbjuder bara menyer av olika rätter där man som gäst delar med sina vänner av vad som ställs fram på bordet. Menyerna kostar mellan 600-700 kr och till det vill man gärna ha något gott i glasen, så en middag går vanligtvis på över tusenlappen vilket är en väldig kontrast mot thaikioskens pris som är som mest en hundring.

Vad får man då för sina extra hundringar

Maten är extremt vällagad och råvarorna är noga utvalda och förädlade på ett väldigt delikat sätt. Det märks att kockarna i köket har stenkoll på hur smakerna ska tas fram på bästa sätt för att ge besökaren en förädlad smak av Thailand. Upplägget är också som ett konstverk där de lagt mycket fokus på att dekorera med ätbara blommor så att upplevelsen verkligen känns som att sitta på en blommig uteservering på Koh Samui där solen precis gått ner och de tänt små facklor som ger en lugnt och lite magiskt intryck. Lite större sällskap sitter i cirklar så att det ska gå lätt att dela maten men även så att alla kan vara med i de trevliga middagsdiskussionerna som brukar vara en del av nöjet när man går ut och äter. Så visst går det att ta bra betalt för thai för det är skillnad på thai och thai.